تۆۋەندىكى يېمەكلىكلەرنى ئامال بار ئاز ئىستىمال قىلىڭ !
يەرشارىدىكى ئون چوڭ ئەخلەت يېمەكلىك
ئېلان قىلغۇچى - ﺩﯗﻧﻴﺎ ﺳﻪﮬﯩﻴﻪ ﺗﻪﺷﻜﯩﻼﺗﻰ
1. مايدا پىشۇرۇلغان يېمەكلەر
بۇ خىل يېمەكلىكەر قاندا ماينىڭ ئارتىپ كېتشى ، راك ۋە يۈرەك مېڭە قان تومۇر كېسەللىكلىرنى پەيدا قىلىدۇ .
تەركىبىە خولىستىرىن ۋە زەھەرلىك ماددىلار ئىنتايىن كۆپ ! ( دۇنيادىكى ئادەملەرنى ئەڭ كۆپ ئۆلتۈرۋاتقان مېزىلىك نەرسىلەر ھېسابلىنىدۇ ) مەسلەن : ساڭزا ،پىلتە قۇيماق قاتارلىقلار ... ئەگەر ئارىمىزدا ئېرىنى قەستلەپ ئۆلتۈرەلمەيۋاتقان ئاياللار بولسا ئەتىگەندە ئىككى قۇيماق ،چۈشتە ئىككى قۇيماق ،كەچتە ئىككى قۇيماق سېلىپ بەرسە 6 ئايدا ئىشەنچىلىك مەقسەدكە يېتىشى مومكىن.
ئەگەر بۇخىل يېمەكلىكلەرگە بەك ئامراق بولسىڭىز پىياز ، سۇدا پىشۇرۇلغان بېلىق قاتارلىقلارنى كۆپرەك يەڭ
2.ﺗﯘﺯﻏﺎ ﭼﯩﻼﻧﻐﺎﻥ يېمةﻛﻠﯩﻜﻠﻪﺭ
(1)ﻳﯘﻗﯩﺮﻯ ﻗﺎﻥ ﺑﯧﺴﯩﻤﯩﻨﻰ ﻛﻪﻟﺘﯜﺭﯛﭖ ﭼﯩﻘﯩﺮﯨﺪﯗ ،ﺑﯘﺭﯗﻥ -ﻳﯘﺗﻘﯘﻧﭽﺎﻕ ﺭﺍﻛﯩﻨﻰ ﭘﻪﻳﺪﺍ ﻗﯩﻠﯩﺪﯗ ،ﺑﯚﺭﻩﻛﻨﯩﯔ ﻳﯜﻛﯩﻨﻰ ﺯﯨﻴﺎﺩﻩ ﺋﯧﻐﯩﺮﻻﺷﺘﯘﺭﯞﯨﺘﯩﺪﯗ ؛(2)ﺷﯩﻠﻠﯩﻖ ﭘﻪﺭﺩﻩ ﺳﯧﺴﺘﯩﻤﯩﺴﯩﻐﺎ ﺗﻪﺳﯩﺮ ﻳﻪﺗﻜﯜﺯﯨﺪﯗ(ﺋﺎﺷﻘﺎﺯﺍﻥ -ﺋﯜﭼﻪﻳﮕﻪ ﺯﯨﻴﺎﻧﻠﯩﻖ )؛(3)ﺋﺎﺳﺎﻧﻼ ﺟﺎﺭﺍﮬﻪﺕ ﯞﻩ ﻳﺎﻟﻠﯘﻍ ﭘﻪﻳﺪﺍ ﻗﯩﻠﯩﺪﯗ .
مەسلەن ھەر كۈنى بىر تالدىن چىلىغان پەمىدۇر يەپ بەرسڭىز بۆرەكنىڭ ئاجىزلىشىىش ھەر كۈنى 2 قۇتا پىۋا ئىچكەندىنمۇ تېز بولىدۇ . ئەگەر بۇ خىل يېمەكلىكلەرگە ئامراق بولسڭىز يېڭى سەي كۆكتات ۋە يېڭى مېۋە چىۋىلەرنى ( بولۇپمۇ ئالمىنى ) كۆپرەك يەڭ !
3.ﭘﯩﺸﺸﯩﻘﻼﭖ ﺋﯩﺸﻠﻪﻧﮕﻪﻥ ﮔﯚﺵ ﺗﯜﺭﯨﺪﯨﻜﻰ يېمةﻛﻠﯩﻜﻠﻪﺭ(ﮔﯚﺵ ﻗﯧﻘﻰ ،ﮔﯚﺵ ﻗﯩﻴﻤﯩﺴﻰ ،ﻛﺎﻟﺒﺎﺳﺎ ﺩﯨﮕﻪﻧﺪﻩﻙ )
(1)ﺗﻪﺭﻛﯩﺒﯩﺪﻩ ﺭﺍﻛﻨﻰ ﭘﻪﻳﺪﺍ ﻗﯩﻠﻐﯘﭼﻰ ﺋﯜﭺ ﭼﻮﯓ ﻣﺎﺩﺩﯨﻨﯩﯔ ﺑﯩﺮﻯ ﺑﻮﻟﻐﺎﻥ ﻧﯩﺘﺮﯨﺘﻮﺋﯩﺪ (ﭼﯩﺮﯨﺘﯩﺸﺘﯩﻦ ﺳﺎﻗﻼﺵ ،ﺭﻩﯓ ﺑﯧﺮﯨﺶ ﺭﻭﻟﯩﻐﺎ ﺋﯩﮕﻪ)ﺑﺎﺭ ؛(2)ﺗﻪﺭﻛﯩﺒﯩﺪﻩ ﭼﯩﺮﯨﺸﻨﯩﯔ ﺋﺎﻟﺪﯨﻨﻰ ﺋﺎﻟﯩﺪﯨﻐﺎﻥ ﻛﯚﭖ ﻣﯩﻘﺪﺍﺭﺩﺍ ﺩﻭﺭﺍ ﺑﺎﺭ ،ﺋﯘ ﺟﯩﮕﻪﺭﻧﯩﯔ ﻳﯜﻛﯩﻨﻰ ﺯﯨﻴﺎﺩﻩ ﺋﯧﻐﯩﺮﻻﺷﺘﯘﺭﯞﯨﺘﯩﺪﯗ . كۆپ يېسڭىز راك كېسلى بوپ قالىسىز .مەسلەن ( 肌肉躺) تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر ،تەييار ئىشلەنگەن گۆش قاتارلىقلار .
4 .ﭘﯩﺮﻩﻧﯩﻚ ﺗﯜﺭﯨﺪﯨﻜﻰ يېمةﻛﻠﯩﻜﻠﻪﺭ ( ھېلىقى تورت دىگەن بىنمىمۇ بار ئەلۋەتتە )
(1)يېمةﻛﻠﯩﻜﻜﻪ ﺋﯩﺸﻠﯩﺘﯩﺪﯨﻐﺎﻥ ﻣﯘﺋﻪﺗﺘﻪﺭ ﯞﻩﺑﯘﻳﺎﻕ ﺯﯨﻴﺎﺩﻩ ﻛﯚﭖ ﺑﻮﻟﻐﺎﭼﻘﺎ ،ﺟﯩﮕﻪﺭ ﺋﯩﻘﺘﯩﺪﺍﺭﯨﻐﺎ ﺑﯧﺴﯩﻢ ﺷﻪﻛﯩﻠﻠﻪﻧﺪﯛﺭﯨﺪﯗ ؛(2)ﯞﯨﺘﺎﻣﯩﻨﻨﻰ ﺋﯧﻐﯩﺮ ﺩﻩﺭﯨﺠﯩﺪﻩ ﺑﯘﺯﻏﯘﻧﭽﯩﻠﯩﻘﻘﺎ ﺋﯘﭼﺮﯨﺘﯩﺪﯗ ؛(3)ﺋﯩﺴﺴﯩﻘﻠﯩﻖ ﻣﯩﻘﺪﺍﺭﻯ ﺯﯨﻴﺎﺩﻩ ﻳﻮﻗﯩﺮﻯ ،ﺋﯘﺯﯗﻗﻠﯘﻕ ﺗﻪﺭﻛﯩﺒﻰ ﺗﯚﯞﻩﻥ . ئەگەر ھەر كۈنى پىرەنىكتە ناشتا قىلىپ بەرسڭىز ۋە بالىڭىزغا ھەر كۈنى تورت يېگۈزۈپ بەرسڭىز ئاۋۇت پالاكەتتىنمۇ پالاكەت ئادەم بولىشىدا گەپ يوق ! ئەگەر بەك ئامراق بولسڭىز سوغۇقلۇق نەرسىلەرنى كۆپ ئىستىمال قىلىڭ
5.ﮔﺎﺯﻟﯩﻖ ،ﻛﻮﻻ ﺗﯜﺭﯨﺪﯨﻜﻰ ﺋﯩﭽﯩﻤﻠﯩﻜﻠﻪﺭ
ﺗﻪﺭﻛﯩﺒﯩﺪﯨﻜﻰ ﻓﻮﺳﻔﺎﺕ ﻛﯩﺴﻼﺗﺎﺳﻰ ،ﻛﺎﺭﺑﻮﻧﺎﺕ ﻛﯩﺴﻼﺗﺎﻟﯩﺮﻯ ﺋﺎﺩﻩﻡ ﺑﻪﺩﯨﻨﯩﺪﯨﻜﻰ ﻛﯚﭖ ﻣﯩﻘﺪﺍﺭﺩﯨﻜﻰ ﻛﺎﻟﯩﺘﺴﻴﻨﻰ ﺗﺎﺭﺗﯩﭗ ﻛﯩﺘﯩﺪﯗ ؛ﺋﯩﭽﻜﻪﻧﺪﯨﻦ كېيصن ﻗﯘﺭﺳﺎﻕ ﻛﯚﭘﯜﭖ ،ﻧﻮﺭﻣﺎﻝ ﻏﯩﺰﺍﻟﯩﻨﯩﺸﻘﺎ ﺗﻪﺳﯩﺮ ﻛﯚﺭﺳﯩﺘﯩﺪﯗ .
كىسلاتالقى بەك يۇقىرى ،بەدەندىكى كالتىسى قاتارلىق مېنراللارنى ئېرىتىپ چىقرىۋېتىدۇ ،ئەگەر قىزلار كۆپ ئىچىپ بەرسەڭلار بەدىنىڭلار ئاسانلا سەتلىشىپ كېتىدۇ ( خۇددى كوكا كولانىڭ قۇتىسدەك بوپ قالىسىلەر ) . ئاسانلا قورساق تويغان سەزگۈنى شەكىللەندۈرۈپ نورمال ئوزۇقلىنىشقا دەخلى قىلىدۇ ،ۋە ئاشقازاننى بۇزىدۇ ،ئەگەر بەك ئامراق بولسڭىز ئۈچ ۋاق ياكى تۆت ۋاق تاماققا ئەھمىيەت بېرىڭ !
6.ﺗﻪﻳﻴﺎﺭ يېمةﻛﻠﯩﻜﻠﻪﺭ(ﺋﺎﺳﺎﺳﻠﯩﻘﻰ ﺗﻪﻳﻴﺎﺭ ﭼﯚﭖ ﯞﻩ ﻛﯚﭘﺘﯜﺭﯛﻟﮕﻪﻥ ﻳﯧﻤﻪﻛﻠﯩﻜﻠﻪﺭﻧﻰ ﻛﯚﺭﺳﯩﺘﯩﺪﯗ )
(1)ﺗﯘﺯ ﺗﻪﺭﻛﯩﺒﻰ ﺯﯨﻴﺎﺩﻩ ﻳﯘﻗﯩﺮﻯ ،ﺗﻪﺭﻛﯩﺒﯩﺪﯨﻜﻰ ﭼﯩﺮﯨﺘﯩﺸﻨﻰ ﺋﺎﻟﺪﯨﻨﻰ ﺋﺎﻟﯩﺪﯨﻐﺎﻥ ﺩﻭﺭﺍ ،ﻣﯘﺋﻪﺗﺘﻪﺭ ﺟﯩﮕﻪﺭﻧﻰ ﺑﯘﺯﯨﺪﯗ ؛(2)ﭘﻪﻗﻪﺗﻼ .ﺋﯩﺴﺴﻘﻠﯩﻖ ﻣﯩﻘﺪﺍﺭﻯ ﺑﺎﺭ ،ﺋﯘﺯﯗﻗﻠﯘﻕ ﻣﯩﻘﺪﺍﺭﻯ ﻳﻮﻕ .
ئەگەر ھەر كۈنى بىر ۋاق تەييار چۆپ ئىچىپ بەرسڭىز ئەركلەرگە ئوخشىمايدىغان بوپ قالىسىز ( ئامىنە خانىم خاپا بولمىسىلا ھە ،بۇ دۇنيا سەھىيە تەشكىلاتى دىگەن گەپلەر )
7. كونسىېرۋالىق يېمەكلىكلەر ( بېلىق كونسېرۋاسى ۋە مېۋە كونسېرۋالىرىمۇ بار )
بەدەندىكى ۋېتامىنلارنى بۇزىدۇ، ئاقسىلنىڭ ئۆزگىرىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرپ ئۆسمە پەيدا قىلىشتا چوڭ رول ئوينايدۇ .ئىسسىقلىقى يۇقىرى ۋە ئوزۇقلۇق قىممىتى ئىنتايىن تۆۋەن !
8. مېۋە شىرنىسى ( گودوڭ ) دەيدىغان نەرسە
بۇ خىل يېمەكلىكنىڭ تەركىبىدە ئادەمنى راك قىلىدىغان ئۈچ چوڭ ئامىلنىڭ ھەممىسى تولۇق بار . چېرىشتىن ساقلاش دورىسى بەك كۆپ ، تەم تەڭشىگۈچ زىيادە ئارتۇق ئارلاشتۇرۇلىدۇ ،شۇڭا جىگەرنى ئاسانلا كاردىن چىقىرىدۇ ،ئەگەر راك دىگەن بۇ كېسەلنى باشتىن ئۆتكۈچۈپ باقاي دېسڭىز ھەر كۈنى مۇشۇنداق مېۋە شىرنىسى
( گودوڭ ) دىن بىر تال يەپ بېرىڭ ،ئۇزۇنغا قالماي ئارزۇيڭىز ئەمەلگە ئاشىدۇ . ياشانغانلار يېگەندە دىققەت قىلىڭلار ،تۈرۈپ قېلىپ بىردەمدە جان ئالىدۇ بۇ !
9.توڭلىتىلغان يېمەكلىكلەر
مەسلەن : ماروژنا ، چوڭا مۇز قاتارلىقلار ... ئادەتتە سەمىرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرشتىن باشقا بەك چوڭ زىينى يوق ،ئەمما بەك كۆپ يېمەڭ ! ئەگەر مەندىنمۇ ئورۇق ئاۋاق ئادەم بولسڭىز ئاز تولا يەپ قويسڭىز ھىچقىسى يوق !
10. كاۋاپ تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر
بۇ تۈردىكى يېمەكلىكلەرنىڭ تەركىبىدە راكنى پەيدا قىلىدىغان ئۈچ چوڭ ئامىل تولۇق بولغاندىن باشقا يەنە راكىنى پەيدا قىلدىغان ئۇششاق سەۋەبلەرنىڭ ھەممىسى تولۇق !
بەدەندىكى ئاقسىلنىڭ شەكىل ئۆزگىرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىردۇ ، ئاق قان كېسلى ۋە ئۆسمە كېسەللىرىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ ، جىگەر ۋە بۆرەكنىڭ يۈكىنى ئېغىر دەرىجىدە ئاشۇرۇپ ،ئاسانلا كاردىن چىقىردۇ ،
(بىر زىق كاۋاپ = 60 دانە خوڭخې ماركىلىق تاماكا )
چۈنكى كۆمۈردىن چىققان نىكوتىن قاتارلىق ماددىلارنىڭ ھەممىسى كاۋاپقا چاپلىشىدۇ ،ئەگەر بەك ئامراق بولسڭىز كاۋاپنى ئوتۇندا پۇشۇرۇپ ئۆزىڭز قىلىپ يەڭ ! ۋە ۋىتامىن C لىق يېمەكلىكلەرنى كۆپ ئىستىمال قىلىڭ مەسلەن : ئالما قاتارلىق ھەر خىل مېۋە چىۋىلەر ،ۋە پىياز قاتارلىق سەي كۆكتاتلار
سالامەت بولاي دېسڭىز يېمەك ئىچمەككە دىققەت قىلىڭ !
ئاللاھ سىزنى ئۆز پاناھىدا ساقلىغاي
مەنبە:بىلىك تور 
没有评论:
发表评论